Tjek forsikringen, før du udlejer eller udlåner sommerhuset

29-03-2021 04:05
No image
 

  

 
Kvinne-med-laptop_ Foto_Thomas_Vilhelm_JPG.JPG
 

Mange danskere planlægger at holde sommerferie i Danmark i år, og udlejningsbureauerne melder om stor efterspørgsel på feriehuse i de populære uger. Det giver gunstige kår for sommerhusejere, der har mod på at udleje. Hvis du hører til en af dem, der har leget med tanken om at udleje dit sommerhus, bør du dog tjekke, at du er forsikret for udlejningen, inden du springer ud i det.

 

Der er titusindvis af skattefrie kroner at tjene årligt ved at udleje sit sommerhus. Men inden du lejer ud, bør du sikre dig, at din forsikring dækker udlejningen. Ellers kan det komme til at koste dig dyrt. Ved udlån gælder også særlige forholdsregler, som du skal være opmærksom på.

 

Privat udlejning

 

Hvis du selv står for at leje sommerhuset ud, er det som udgangspunkt din fritidshusforsikring, der skal dække eventuelle skader i forbindelse med udlejningen. Men dækningen på fritidshusforsikringen varierer fra selskab til selskab. Derfor er det en god idé at tage kontakt til dit forsikringsselskab for at høre, hvordan du er stillet i tilfælde af skader ved udlejning.

 

"En fritidshusforsikring dækker typisk selve sommerhuset, dvs. bygningen. Den dækker for eksempel brand, vand og pludselig skade - uanset om skaden sker, mens huset er udlejet eller ej. Brænder sommerhuset ned, er man med fritidshusforsikringen dækket for de skader, der er sket på bygningen," forklarer Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg.

 

Skader, der er forårsaget af en lejer, er dog ikke altid en del af grunddækningen på en fritidshusforsikring.

 

"Hos Tryg skal man købe en tilvalgsdækning til fritidshusforsikringen for at være dækket for skader ved udlejning. Med udlejningsdækningen er du dækket ved tyveri og hærværk begået af lejer, men også for mistet lejeindtægt, hvis huset bliver ubeboeligt efter en dækningsberettiget skade på forsikringen. Det kan for eksempel være efter en brand eller hvis et trægulv må udskiftes på grund af en vandskade, der gør at huset ikke kan anvendes efter hensigten," fortæller Charlotte Dietzer.

 

På linje med andre forsikringsselskaber forudsætter Trygs udlejningsdækning, at der foreligger en underskrevet lejekontrakt med et depositum eller at udlejningen sker gennem et bureau. Til det tæller også Airbnb.

 

Udlejning gennem bureau

 

Mange sommerhusejere udlejer sommerhuset via et udlejningsbureau. Ud over at håndtere kontakten med lejerne og sørge for gøremål som rengøring og eventuel poolrens, vil aftalen med bureauet ofte inkludere en udlejningsforsikring. Hos nogle bureauer skal forsikringen dog tilkøbes, og dækningen kan variere fra bureau til bureau.

 

Det gode råd er derfor: Undersøg om du allerede er tilstrækkeligt dækket gennem dit forsikringsselskab, før du køber ekstra dækninger gennem bureauet. Og omvendt: Tjek også, om aftalen med bureauet automatisk omfatter en forsikring, der dækker dine behov.

 

"Det sker somme tider, at vores kunder dobbeltforsikrer sig, fordi de uden at tænke over det, har købt forsikringer to forskellige steder. Det er ærgerlige udgifter, som vi gerne vil spare vores kunder for. Derfor tilbyder vi dem et gratis forsikringstjek, hvor vi sammen gennemgår deres behov," fortsætter Charlotte Dietzer.

 

Airbnb

 

Sommerhusejere bruger i vidt omfang Airbnb til udlejning, og i Trygs øjne er platformen sidestillet med udlejningsbureauer. Derfor vil udlejningsdækningen være gældende, og eventuelt tyveri eller hærværk begået af lejer vil være dækket.

 

Udlån af sommerhuset

 

Under coronakrisen vil det for nogle også være oplagt at låne sit sommerhus ud til familie og venner. Og det er der naturligvis ikke noget til hinder for. Men sker skaden, er det godt at være på forkant med forsikringen. Dækningen ved udlån er nemlig anderledes end ved udlejning. Således er det ikke muligt at forsikre sig mod hærværk og tyveri, som låner har begået, når du udlåner huset.

 

"Kommer en låner til at vælte en flaske rødvin ned i den nye, hvide sofa, kan det afhænge af situationen, om der er dækning på låners ansvarsforsikring. Det er derfor en god idé at gøre låneren opmærksom på det og forventningsafstemme, hvordan eventuelle skader skal erstattes, før sommerhuset overlades til udlån," slutter Charlotte Dietzer.

 

Gode råd ved udlejning og udlån af sommerhus

 

· Undersøg med dit forsikringsselskab, om du allerede er dækket i forhold til udlejning af dit sommerhus - og om du vil være bedst dækket gennem eget forsikringsselskab eller eventuelt et bureau.

· Udlejer du privat, skal du sørge for, at lejer underskriver en lejekontrakt med et depositum.

· Hvis du låner sommerhuset ud, bør du sikre, at begge parter er indforståede med, hvilke forsikringer der dækker i hvilke tilfælde. Formulér gerne aftalen skriftligt.

· Begræns risikoen for skade og tyveri under udlejning eller udlån ved at sikre eller fjerne værdifuldt indbo fra huset.

· Dokumentér gerne dit indbo med fotos eller video, inden du overdrager huset til dine andre - hvad enten det er lejere eller private gæster.

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk