Lær at gennemskue falske mails

Fupmails er konstant i omløb.

Her får du tips til, hvordan du genkender dem – og hvad du gør, hvis du kommer til at åbne dem.

Sådan genkender du falske mails

Falske mails, fupmails eller phishingmails er lavet til at lokke private oplysninger ud af dig, fx netbanksinformationer eller kodeord.
Vær forsigtig med at åbne mails, du får uopfordret, fra personer du ikke kender, eller fra mistænkelige mailadresser.
Du kan tit kende falske mails på, at teksterne har stavefejl eller er dårlige oversættelser til dansk. Du kan også se på afsenderens mailadresse øverst, eller hvis der er indsat en mailadresse i mailen. Hvis mailadressen ser mistænkelig ud, eller hvis afsendernavnet i mailteksten ikke går igen i mailadressen, er der risiko for phishing.
Det gælder også, hvis mailadressen ikke indeholder et logisk virksomhedsnavn, eller hvis en mail fra en virksomhed blot er en hotmail- eller gmail-adresse.

Har mailen ikke en autosignatur eller anden information om, hvordan du kan komme i kontakt med afsender, er der også grund til at være skeptisk. Det gælder også, hvis du bliver opfordret til at handle hurtigt eller fortroligt. Får du at vide, at du har vundet penge, en iPhone eller andet dyr elektronik  måske endda i en konkurrence, du ikke husker at have deltaget i  skal du også være yderst kritisk. 

Se Forbrugerrådet Tænks guide til at gennemskue fupmails

Hvis du åbner en falsk mail

Har du åbnet en mail, som ser mistænkelig ud, så klik aldrig på links eller vedhæftede dokumenter i mailen. Gå i stedet direkte til afsenderens domæne – det kan du gøre ved at søge efter det eller indtaste det direkte i adresselinjen i din browser. 

Gratis app beskytter dig mod it-trusler

’Mit digitale selvforsvar’ er en gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret om digitale trusler. Appen er udviklet af Forbrugerrådet Tænk i et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

Hvis din mail er blevet hacket

Får du pludselig spammails i store mængder, er nogle mails forsvundet, eller får venner og bekendte mærkelige mails fra dig, kan det være tegn på, at din mail er blevet hacket.

Tjek selv  har din mailadresse været brugt på en hacket hjemmeside?

På hjemmesiden haveibeenpwned.com kan du tjekke, om din mailadresse har været brugt på en hjemmeside, som på et tidspunkt har været hacket, og hvor brugeroplysningerne er blevet lækket på internettet. Læs mere

Har din mailadresse været brugt på en hacket hjemmeside, skal du med det samme skifte password alle de steder, du bruger den mailadresse og har brugt samme password.