Gode råd

Tegn på rotter

Har du mistanke om uindbudte gæster i huset? Se, hvordan du genkender tegnene på rotter her.

Tegn på rotter - se her de mest almindelige tegn på rotter

Mus eller rotter?

Det piber og pusler fra loftet. Måske har du set gnaveskader eller efterladenskaber rundt om i huset. Men er det mus eller rotter, der er på spil? 

I det fleste tilfælde vil du kunne se forskellen i de tegn og spor, som de lyssky gnavere efterlader på deres vej.

10 tegn på rottebesøg

Rottelort eller ej

Rottelorte er aflange og mørke som muselort - men markant større.  De har samme tilspidsede form, som riskorn og vil ofte ligge langs de faste løbespor.

Der kan være forskel på størrelsen, alt efter om der er tale om husrotten eller den brune rotte. Men typisk er ekskrementer fra voksne rotter 10-17 mm lange. Husmusens er til sammenligning kun 6 mm. 

Løbespor 

Rotter ser dårligt, og løber derfor i faste løbebaner langs fodpaneler og vægge, hver nat. Er der støvet, hvor rotterne løber, kan du med lidt held se spor fra hale og fødder. Sæt dig på hug og se på stedet fra siden med en lommelygte. 

Fedtede pletter 

Rotter og mus efterlader altid fedtede pletter, hvor de færdes. Ofte vil de sidde på kanter, paneler, rør eller indgange, som rotterne gnubber sig op af, når de løber i sporene. 

De brunlige, fedtede pletter kaldes veksler, og er en blanding af urin og kirtelsektret. Rotterne bruger dem til at orientere sig i løbegangene og signalere til andre. 

Gangsystemer og nedsunkne fliser

Rotter er mestergravere og kan lide at lave komplekse gangsystemer under jorden. Oplever du pludselig nedsunkne fliser eller asfalt, er det ofte et tegn på rotter under overfladen. 

Rottehuller 

I indgangen til rotternes gangsystemer finder du oftest et hul. Et rottehul vil typisk være 5-12 cm i diameter, hvorimod et musehul er er på blot 2 cm.

Hullerne kan både være gravede og gnavede. Kig særligt ved skure og langs husmure eller ved steder med træbeklædning. 

Gnavespor

Gnavespor fra rotter er større end fra mus. De stærke fortænder laver tydelige spor som to parralle baner. Hos rotten måler de typisk 3 mm – hos musen 2.

Er der hul i skraldeposen, skal du kigge efter formen. Her vil et rundt afgnavet hul være tegn på mus. Har du rotter vil posen typisk være flænset op.  

Rottereder

Rotter yngler i reder og du finder dem oftest på loftet, under gulvet eller i uforstyrrede rodebunker. 

En rotterede er en løs kugle, lavet af hvad end rotten har kunnet få fat i - papir, plastikrester, plantemateriale eller tøjstumper.  

En særlig lugt 

Rottelugt er skarp og særlig stærk i nærheden af reder. Den minder om en blanding mellem kloak og svinestald.  Ved mus er lugten mere sødlig og let kvalmende. 

Hvin, skrig og gnaven 

Der er mange dyr der kan være årsag til lyde fra loftet eller væggene. Mus, fugle og mår kan alle larme overraskende meget. Hører du gnaven, hvin og skrig vil det næsten altid være sikre tegn på rotter. 

Pjask på badeværelset

Oplever du ofte vand på toiletbrættet og på gulvet omkring toilettet? Det kan være tegn på, at rotter stiger op herfra om natten. 

Læs videre
Få rottespærre med i din husforsikring når du køber superpakken.

Få en rottespærre

Hvis du vælger Husforsikring Super følger der en rottespærre med, som vi installerer hos dig – den nedbringer risikoen for, at rotter kan komme ind i dit hus. Se her, hvordan en rottespærre virker.

Læs om Hus Super Hvad er en rottespærre?

Mel-testen

Hvis du ser tegn på rotter, men er i tvivl om sporene gamle, kan du forsøge dig med mel-testen.

  1. Drys fint mel på det sted, hvor du fx har opdaget løbespor
  2. Vent til dagen efter
  3. Spor efter rotternes haler vil vise sig som bugtede aftryk i melet.