Gode råd

Undgå at købe hælervarer

Vi køber stjålne varer for milliarder uden at vide det, når brugte ting sælges videre på nettet. Læs, hvordan du undgår at købe andres stjålne ting, med disse tips fra Det Kriminalpræventive Råd.

Når vi køber hælervarer, er vi samtidig med til at bestille indbrud

Bestiller du indbrud, når du køber brugt?

Når vi køber varer, der er stjålet, er vi samtidig med til at bestille indbrud. Det er budskabet i Det Kriminalpræventive Råds kampagne ”Vi køber ikke indbrud”.

Tyve vil gerne hurtigt have afsat stjålne varer og vil helst handle kontant, fordi politiet ikke kan spore kontanter. Derfor er brugt-handelssider på nettet et oplagt sted at omsætte hælervarer.

Men hvordan kan du vide, at varen, du kigger på, er stjålet?
Læg mærke til om sælgeren:

 1. er åben om sin identitet
 2. hvor varen, der sælges, kommer fra og
 3. betalingsmetoden.

Sådan undgår du at købe hælervarer 

 • Brug MobilePay når du køber brugte varer. 
  Ved at bruge fx MobilePay, som er forbundet med cpr-nr., kan sælger ikke være anonym. Få, så vidt muligt, den originale kvittering på det købte. Har sælger ikke kvitteringen længere, så få sælger til at skrive en ny. På kvitteringen skal der stå, hvilken vare der er handlet med, dato og sælgers informationer.
 • Kig efter NemID hos sælger. 
  På mange salgsplatforme kan sælger blive NemID-valideret. Det giver både salgsplatformen og dig en sikkerhed for, hvem sælger er. På salgsplatforme hvor der ikke er NemID-validering, kan du i stedet bruge fx MobilePay.
 • Undersøg om varen er mærket. 
  Varen kan være mærket med klistermærker, ridser eller med syntetisk dna-mærkning - undersøg varen. Køber du en brugt bil eller cykel, er politiets app god til at tjekke, om registrerings- eller stelnummer er meldt stjålet.
 • Hold øje med stjålne varer i dit område. 
  Besøg Facebook-siden ”Vi køber ikke indbrud” og følg med i om der er stjålne varer i omløb i dit område.

Er du selv blevet udsat for tyveri?

Med Tryg Indboforsikring er du dækket mod tyveri og hærværk i både Basis-, Udvidet og Super-pakken. Du kan selv vælge, hvilken pakke passer til dit behov. Vi har sørget for at tilpasse forsikringen, så du er dækket ordentligt.