Gode råd

Sådan skræmmer du tyven væk

Signaler liv og sørg for, at tyven ikke får arbejdsro. Med disse enkle midler mindsker du risikoen for ubudne gæster i dit hjem - og så får du tips til et stærkt hus med sikring af vinduer og døre.

Signaler liv i dit hjem og undgå indbrud - lys og liv i hus

Lad dit hus se beboet ud, når du ikke er hjemme

Selvom du er ude at rejse i fire uger, behøver tyven ikke at vide det. Med lidt god nabohjælp og en elektrisk timer kan du få dit hjem til at se beboet ud, mens du er væk. 

  • Brug tænd- og slukure til lyd og lys. 
  • Lav en alliance med dine naboer, hvor I skiftes til at holde øje med hinandens hjem, når I er på ferie. 
  • Få naboerne til fx at fylde skrald i din skraldespand, tømme postkassen, sætte fodspor i sneen og sætte deres bil i din indkørsel. 
  • Hvis din skraldespand bliver tømt, så få også naboen til at sætte den på plads.

Gør det besværligt for tyven

Indbrud er stressende – særligt for tyven, der absolut ikke vil ses eller høres på gerningsstedet. Derfor kan enhver ting, der besværliggør og stresser tyvens planlagte entre, være med til at stoppe et indbrud. 

  • Sørg for, at hoveddøren er fuldt oplyst og synlig fra vejen.
  • Tilslut sensorer på udendørsbelysningen.
  • Klip hækken, så der er frit udsyn til din bolig fra vejen eller naboen. 
  • Lås haveredskaberne inde og lås stigen fast. 

Danskerne er blevet sværere at stjæle fra

Vi bliver hele tiden bedre til at sikre vores hjem og forebygge indbrud med bl.a. nabohjælp. I 2016 var der, ifølge Det Kriminalpræventive Råd, 31.885 indbrud i Danmark, hvilket er det laveste niveau siden 2007.

Pas på dine ting

Sørg for, at elektronisk udstyr og andre værdier ikke er synlige udefra, og gem de særligt værdifulde ting væk i sikringsskab eller bankboks.

En god idé kan også være at mærke dine værdier med syntetisk dna, så politiet kan se, at de tilhører dig. Det er ikke attraktivt at stjæle dine ting, hvis tyven ikke kan sælge dem videre.

Dna-mærkning er en effektiv teknologi , som du kan læse mere om her.

Du skal kunne dokumentere dine værdigenstande

Husk altid at gemme kvitteringer og certifikater på dine smykker og andre værdigenstande. På den måde kan du dokumentere dine værdier, hvis de bliver stjålet. Tag gerne billeder eller optag film af dine ting. 

Ejer du guld og sølv, frimærke- eller møntsamlinger, malerier eller lignende, så få det vurderet af en fagmand med jævne mellemrum.

Dine brugte køb kan også dokumenteres

Er tingene købt brugt gennem fx Den Blå Avis, skal du have en dateret kvittering (fx en e-mail) fra sælger, der beskriver hvad der er købt, til hvilken pris, samt navn og adresse på både køber og sælger. 

Kender du tyvens indbrudskatalog?

Er du ved at sælge din bolig, så vær opmærksom på, at tyvene bruger boligsider til 'inspiration'. Fjern derfor designermøbler, lamper og andre attraktive ting, inden ejendomsmægleren tager billeder af dit hjem. 

Hvad kan du gøre på længere sigt?

Stærkt hus – så alarm

Det vigtigste led til indbrudssikring er altid stærke vinduer og døre – også kaldet skalsikring. Herefter kan du overveje, at bruge penge på et alarmsystem. 

Sæt lås på vinduerne

Monter vindueslåse med kode eller nøgle – tager det mere end tre minutter at bryde ind, mister tyven ofte modet.

Prioritér sikring af de mest udsatte vinduer, fx i kælderniveau og i stueplan på den side af huset, der ikke er synlig fra gaden. 

Udskift gamle låse 

Erstat gamle dørlåse og hasper med nyere og mere sikre løsninger. Alle døre skal have mindst én god lås og gerne to. Hos Ruko finder du mange gode råd til stærke låse.

Ekstra beslag i døren

Det er godt givet ud at montere ekstra beslag i dørkarmen, der hvor låsen sidder. Du kan fx montere et slutblik og en dækskinne ved hoved-, terrasse- og kælderdør.

Kælderdøren kan også sikres med en jernbom, som sættes på tværs af døren, og låser med en hængelås.

Gitter for kældervinduerne

Har du kælder, så sæt gitter for kældervinduerne. Udskift sømmene i listerne omkring vinduerne med envejsskruer eller lim listerne fast med silikone.

Installer en tyverialarm

En god tyverialarm giver alarm på stedet og er tilknyttet en vagtcentral. Alarmen vil tiltrække opmærksomhed og stresse tyven. Det øger chancen for, at forbrydelsen opdages og tyven fanges. En tyverialarm er bedst i kombination med et stærkt hus.

Mere om skalsikring

Hos Det kriminalpræventive råd kan du få flere råd til sikring af døre og vinduer. 
 

Husk brandvejen

Når du sikrer døre og vinduer i dit hjem, så husk at tage højde for hvilke flugtveje, du og din familie skal bruge i tilfælde af brand. Det er vigtigt, at alle kan komme hurtigt ud, hvis det bliver nødvendigt.