Gode råd

Gør dit fritidshus vinterklar

Når efteråret melder sin ankomst, er det blevet sæson for at gøre fritidshuset klar til vinteren. Se, hvordan du undgår frostsprængte rør og indbrud, med denne simple efterårsrutine.
 

Sommerhus og fritidshus - gør klar til vintersæsonen. Se de gode tips her.

Luk sommerhuset ned

Gå en tur rundt om huset 

Gå dit hus igennem, og se om der er revner i taget eller i murene. Er der større træer, som kan risikere at vælte under en efterårsstorm, kan det være en god ide at fjerne dem allerede nu. Er tagrenden tilstoppet, kan du med fordel rense den.

Luk for vandet 

Vand i rørene kan fryse til is. Det kan skabe sprængninger og give kedelige vandskader. Hvis du ikke skal bruge dit fritidshus til vinter, er det en god idé at starte med at lukke vandet ved hovedhanen, og derefter lade alle vandhaner stå åbne. På den måde tømmer du rør og anlæg for vand, så det ikke forårsager frostsprængninger. 

Hvis du vil bruge huset i vinterperioden, og du ikke ønsker at tømme vandinstallationerne, skal du skal sikre dig, at der er tilstrækkelig varme i huset, til at holde det helt frostfrit.

Luft ud, inden du lukker ned 

Høj luftfugtighed i fritidshuset kan give dårlig indeklima og i værste fald medføre til skimmelsvamp. Et indeklimakort viser, hvornår du skal lufte ud. Husk også at holde de indvendige døre åbne, så luften kan cirkulere i huset.

Sæt havemøblerne ind 

Efteråret er også højsæson for storm, så sæt havemøbler, grill og lignende ind i et skur, så de ikke vælter rundt i blæsten og skader huset. Har du fritidshusforsikring er det godt at vide, at den ikke dækker havemøbler i et ubeboet fritidshus i perioden 30. september til 1. maj.

Hold tyven ude

Er huset lukket ned, har indbrudstyven typisk god tid til at komme på besøg. Fjern værdigenstandene fra huset, og træk gardinerne fra for at vise tyven, at der ikke findes noget spændende at komme efter.

Du kan overveje dna-mærkning, som er et effektivt middel, til at skræmme tyven væk.

Sommerhusloven

Vidste du, at sommerhusloven regulerer, hvor meget du må bruge dit sommerhus om vinteren? Du må maksimalt bo og overnatte i dit hus i 13 uger i perioden fra 1. november til 1. marts. Kilde: Bolius

Hent tjeklisten - så husker du det hele