Kun få skader med 17-årige bag rattet

20-12-2017 11:00
No image
 
 

Den 1. januar i år begyndte en treårig forsøgsordning, der giver 17-årige mulighed for at tage kørekort. Og forsøget tegner til at blive en succes. Det vurderer Tryg, der hidtil kun har modtaget ganske få skadeanmeldelser, hvor en 17-årig har været årsag til skaden.

 

En vigtigt del af ordningen indebærer, at de 17-årige kun må køre bil i det første år, hvis de har en bilist med mindst ti års erfaring og en minimumsalder på 30 år ved deres side. Når de 17-årige har fået deres kørekort, kan de med en ledsager benytte bilen efter samme regler, som gælder for 18-årige bilister i dag. Inspirationen til forsøgsordningen kommer fra Tyskland, hvor det via et lignende initiativ er lykkedes at nedbringe antallet af ulykker blandt de yngste trafikanter.

 

Og noget tyder på, at det også virker i Danmark. Ifølge Rigspolitiet har over 15.000 17-årige taget kørekort i årets første 11 måneder. Flere tusinde af dem er forsikret gennem deres forældre i landets største forsikringsselskab, Tryg. Alligevel har selskabet i hele 2017 kun modtaget fire skadeanmeldelser, hvor en 17-årig har været involveret i skaden. Og blot i to af sagerne er den 17-årige entydigt skyld i uheldet - de to øvrige handler om påkørsler af anden part.

 

"Det er nogle flotte tal, som lover godt for fremtiden, og vi er fortsat meget positive over for ordningen. Det er naturligvis vigtigt, at man først og fremmest sikrer sig, at man opfylder de specifikke krav, der stilles til at være ledsager for en 17-årig bilist. Men hvis man gør det, synes vi, at man som forælder skal springe ud i det. Resultaterne fra udlandet er gode, og det er de foreløbige danske resultater også," siger skadedirektør i Tryg, Mogens Olesen.

 

Hos Tryg dækker bilforsikringen efter de betingelser, du har på din forsikring, hvis dit barn laver en skade på bilen. Der bliver dog opkrævet en ekstra selvrisiko ud over den selvrisiko, du i forvejen har på bilforsikringen, når føreren af bilen er under 26 år. Ved at købe tilvalgsdækningen 'Ung bag rattet' til din bilforsikring kan du imidlertid slippe for den ekstra selvrisiko. 'Ung bag rattet' giver også mulighed for, at dit barn kan optjene anciennitet i op til tre år, når barnet låner din bil. Det betyder, at 17-årige kan begynde at optjene erfaring allerede i det år, hvor de har en ledsager i bilen og på den måde få en billigere forsikring, når de selv skal have den første bil forsikret i Tryg.

 

"Vi tror på, at de unge kan påvirkes til gode vaner i trafikken - både af erfarne bilister og andre faktorer. Derfor tilbyder vi også et produkt, hvor de unge motiveres til gode vaner i egen bil. Tidligere på året lancerede vi således en ny bilforsikring til unge - produktet Tryg Drive, der via et lille stik i bilen analyserer kørslen og giver unge i alderen 18 til 30 år op til 30 procent rabat på forsikringen, hvis de kører godt. Stikket er koblet op til en app, og efter hver tur får den unge bilist en score på mellem 1 og 15, som omregnes til kroner og øre i form af en kørebonus. Også her er målet at øge trafiksikkerheden på de danske veje," slutter Mogens Olesen.

 

FAKTA

Når en 17-årig kører bil, er det den 17-årige selv, der har ansvaret for kørslen og skal leve op til færdselslovens regler. Ledsageren i bilen skal være minimum 30 år, have haft kørekort i mindst ti år samt være i stand til at overtage kørslen, hvis det bliver nødvendigt. Af samme årsag må ledsageren ikke være påvirket af alkohol, medicin eller stoffer m.m., heller ikke på passagersædet.

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk