Gode råd

Gode råd til en sikker bil

En sikker og vedligeholdt bil er mindst lige så vigtig for din trafiksikkerhed, som fungerende lyskryds og hajtænder. Se om du har husket det hele, på denne tjekliste til din sikre bil.

Tjek selv din sikkerhed

Lyser dine lygter, som de skal?

Kørelys både foran og bagved er lovpligtigt i Danmark. Husk at tjekke, om din bil automatisk tænder lyset i begge ender. På mange nye biler tændes lyset kun foran. I andre modeller skal alt lys tændes manuelt, hver gang du starter bilen.  

Husk også at tjekke om forlygterne står rigtigt. For høj lygteføring kan genere andre bilister – og lyser lygterne for lavt hæmmer det dit udsyn, når du kører i mørke.

Hvis din bil har manuel højderegulering, kan du selv justere lysføringen. På Applus Bilsyn kan du læse, hvordan du selv kan lave en lygtejustering.

Er der gået en pære?

Alle dine lygter på bilen skal være intakte: Kørelys, nærlys, bremselys, baklys, tågelys, fjernlys, blinklys og evt. parkeringslys. Skifter du selv pæren, så husk at holde om fatningen – ikke om glasset – når du tager den ud af pakken.

Den smule olie du afgiver med dine fingre, er nemlig nok til at forringe halogenpærens levetid og lysstyrke, når den bliver varm. Brug derfor handsker eller en klud, når du skruer pæren i. 

Følger dine dæk årstiderne? 

Når temperaturen falder stabilt til under 7 grader, er det tid til at få vinterdækkene på. På samme måde kan du huske, at sommerdækkene skal på, når temperaturen sniger sig stabilt over de 7 grader.

Er din bils madpakke i orden?

Husk at tjekke, om din bil har det, den skal bruge, for at køre godt. Har den sprinklervæske, kølervæske, bremsevæske, olie, vand og strøm nok?

Få dit lokale værksted til at tjekke for dig, hvis der er længe til service, og du selv er i tvivl.  

  • Kølervæsken skal stå mellem minimum og maksimum. 
  • Olien kan du tjekke ved at hive målepinden op – der skal være olie oppe ved maksimum-mærket. 
  • Batteriet kan du tjekke, ved at se om der er en grøn ring inde bag det lille glas. Kan du se den grønne ring, er batteriet ok.
  • Bremsevæsken er vigtig. Få eventuelt et værksted til at hjælpe dig med at tjekke bilen, hvis du kan se at væsken er nede ved minimum. Det kan betyde utætheder et sted i systemet.
Kvinde sidder bag rattet på en bil og smiler

Bilforsikring tilpasset dit behov  uanset om du ejer eller leaser

En bilforsikring skal gøre dig tryg som bilist – det ved vi alt om. Derfor tilbyder vi en lang række muligheder, så du selv kan vælge, hvad der passer bedst til dig, hvad enten du kører på benzin, diesel eller el.

Læs mere om bilforsikring

Styr på dækkene

Er der luft nok på dine dæk? 

At tjekke dæktrykket er gavnligt for din økonomi og din sikkerhed. Kører du rundt med forkert dæktryk, har det nemlig stor betydning for din bils bremseevne og manøvreringgrad – og så kan det desuden mærkes på dit brændstofforbrug.

Som tommelfingerregel anbefaler FDM, at du tjekker dæktryk mindst en gang om måneden. 

Tjek selv dæktrykket

Gode dæktrykmålere kan benyttes gratis på de fleste tankstationer – her kan du både aflæse og justere trykket på dine dæk.

I de fleste biler finder du din bils korrekte dæktryk-tal i dørkanten, benzindækslet eller handskerummet. Du kan også finde tallet i instruktionsbogen. 

Har du fået stenslag?

Vidste du, at temperaturændringer i vejret kan øge risikoen for, at et stenslag udvikler sig? Får du stenslag i din forrude, er det derfor en god idé at gøre noget ved det med det samme. 

Sæt et hurtigt plaster på såret 

Efter et stenslag er det en god idé, at sætte et rudeplaster eller lidt tape på hullet med det samme - så er det godt beskyttet indtil reparationen.

Snavs og skidt kan nemlig efterlade en sort prik i ruden, selvom stenslaget bliver lavet – og trænger der vand ind mellem de to glas, kan membranen i midten blive hvid.

Får du dækket stenslaget hurtigt til, er der gode chancer for at skaden ikke kan ses igen efter reparation. 

Sådan dækker vi glasskader

Har du glasdækning på din bilforsikring hos os, kan du få repareret stenslag gratis. Skal ruden udskiftes, betaler du selv en del af udgiften - dog aldrig mere end din selvrisiko på bilforsikringen. Her kan du læse mere om, hvordan vi dækker glasskader på din bil.

Bruger du nakkestøtten ordentligt?

Pas på dig selv, når du kører bil. Sikkertrafik.dk giver disse 5 råd til at indstille nakkestøtten rigtig:

  1. Sid opret og ikke for tæt på rattet.
  2. Indstil overkanten af støtten, så den flugter med den øverste del af dit hoved.
  3. Dit baghoved skal være så tæt på nakkestøtten som muligt - kun et par centimeter imellem.
  4. Det er bedre, at nakkestøtten sidder for højt end for lavt.
  5. Ved påkørsel: Hvis du kan se i bakspejlet, at du er ved at blive påkørt bagfra, så pres hovedet mod nakkestøtten og se lige frem.