Gode råd

Tid, støj og lys er tyvens værste fjender – gode råd fra politiet 

Vi har spurgt politiet, hvad de anbefaler, når du vil undgå indbrud i dit hjem. Se hvordan du sætter dig i tyvens sted, så du kan gøre dit hjem mindre attraktivt at stjæle fra. 

Forebyg indbrud med nabohjælp

I tyvens (gernings)sted

Politiet har solid erfaring med indbrudstyve og gerningssteder og ved, hvordan tyvene arbejder. Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands politi deler sine erfaringer her.

Tyvens tre værste fjender er

  • Tid – Gør det svært for tyven at komme ind med indbrudssikring på døre og vinduer. Det stresser indbrudstyven, hvis han skal bruge mere end 3 minutter.
  • Støj – Sørg for, at tyven er tvunget til at bruge støjende metoder for at komme ind. Det er fx vigtigt, at dine vinduer er sikrede, så tyven skal smadre ruderne. 
  • Lys – Brug tænd- og slukure indenfor og sensorstyret lys hele vejen rundt om huset udenfor. Det signalerer liv og forhindrer tyven i at kunne arbejde uset.

Stærkt hus, nabohjælp og så tyverialarm

Når du vil forebygge indbrud, er der en klar prioriteringsliste for, hvor du først skal sætte ind. Sådan lyder rådet fra politibetjent Christian Østergård.  

  • Gør dit hus stærkt - Det vigtigste er at sikre, at dit hus er stærkt - især døre og vinduer, så det kan modstå forsøg på indbrud med tyvens standardværktøj, som er en 7 mm skruetrækker eller et lille koben. 
  • Nabohjælp - Tilmeld dig Nabohjælp.dk og lav en aftale med dine naboer om, at I aktivt holder øje med hinandens huse både til hverdag og i ferier. Sæt handling bag nabohjælpen. Hold øje med nye ansigter på gaden og henvend dig gerne til dem. Bare sig "hej" - mere skal der ikke til. 
  • Tyverialarm - Først efter et stærkt hus og nabohjælp skal du overveje en tyverialarm som supplement. Hvis dit hus ikke er godt sikret i forvejen, er det vigtigere at gøre det, fremfor kun at investere i en alarm.

Klassiske fejl, der giver falsk tryghed

Her er fejlene, som politiet oftest ser:

  • At lade lamperne brænde udenfor i flere dage, selvom huset ser forladt ud. Det er et signal om, at huset er alene hjemme. 
  • At man tilmelder sig Nabohjælp, men nabohjælpen ikke er aktiv i hverdagen. 
  • Smykker m.m. gemmes i bade- eller soveværelset. Det ved tyven. Vær mere kreativ, når du gemmer dine værdier.

Hvad gør politiet selv for at undgå indbrud?

Betjent Christian Østergård og hans familie er tilmeldt Nabohjælp og er aktive nabohjælpere med de andre naboer. 

"Vi ser efter mistænkelige personer og biler og lader dem vide, at de er bemærket i nabolaget. Vi sætter hinandens skraldespande på plads, så vi ikke signalerer, at et hus er alene hjemme."

Jeg tænker indbrudssikring i hverdagen, så mit hus aldrig er alene hjemme.

- Betjent Christian Østergård

Jeg har ordentlige låse på alle dørene inkl. terrassedøren og sørger for, at huset altid ser beboet ud. Og så deler familien først ferieoplevelserne på de sociale medier, når vi er kommet hjem.

Jeg låser også garagen, så tyven ikke har adgang til værktøj og sørger for, at let omsættelige ting ikke ligger frit fremme."

Kort sagt, tænker jeg som en tyv og undgår at friste svage sjæle. Jeg tænker indbrudssikring i hverdagen, så mit hus aldrig er alene hjemme.”