Mental sundhed

Hvad kan du selv gøre?

Det er en god idé at tale med dine nærmeste, og ikke mindst din egen læge eller en psykolog, hvis du føler dig stresset. Det, at sætte ord på, hvordan du har det, er det første skridt mod at få det bedre.
 

Det er vigtigt, at du ikke går for længe med stress, fordi det er en hård belastning for dig. Her finder du en række gode råd til at håndtere stress - brug det, der virker for dig. 

  1. Gå en tur - ud i naturen, sving med armene og få noget frisk luft. Frisk luft, dagslys og naturen påvirker både krop og sind positivt.
  2. Musik - spil noget musik, der gør dig glad. Genren er ligegyldig, så længe det gør dig glad. Lyt, dans eller syng med - bare nyd det.
  3. Åndedrætsøvelser - træk vejret dybt ned i maven, hold vejret i tre sekunder og pust ud. Tæl, hver gang du puster ud, og gentag ti gange.
  4. Opmærksomhedsøvelse - sæt dig på en stol, og træk vejret dybt. Mærk, hvordan din krop har det, ved at fokusere på forskellige dele af kroppen i 30 sekunder af gangen, fx foden, knæet, skuldre og nakke. Mærk, hvordan dit åndedræt påvirker hele kroppen, og prøv at give slip på spændinger.