10 råd til din it-sikkerhed

Du kan gøre noget for at beskytte dig mod hacking og anden cyberkriminalitet.

10 råd til din it-sikkerhed

Her er vores 10 bedste råd

 1. Brug sikkerhedsprogrammer som firewalls og antivirus.
 2. Opdatér programmer og styresystemer på din computer, telefon og tablet jævnligt. Når du bliver bedt om at opdatere programmer, så gør det hurtigst muligt  programmerne kan indeholde vigtige sikkerhedsopdateringer.
 3. Vær opmærksom på falske mails (phishing). Klik ikke på vedhæftede dokumenter eller links i mails, som du får sendt uopfordret, eller hvor du ikke kender afsenderen. It-kriminelle er gode til at efterligne afsendere som SKAT, banker og fragtfirmaer. 
  Læs mere om, hvordan du spotter og håndterer falske mails
 4. Beskyt dit MitID. Del ikke adgang til din MitID app med andre. Sørg for kun at logge ind i MitID appen fra din personlige enhed. Vælg en kode, som er svær at gætte. Du bør samtidig sørge for, at du ikke bruger koden andre steder.  
 5. Beskyt dine personlige oplysninger. Pas på med at give personlige og fortrolige oplysninger på sociale medier, debatsider og chatrum. Dine oplysninger kan blive misbrugt  også selvom de virker uskyldige i sig selv. 
 6. Lav stærke kodeord. Og hav gerne forskellige kodeord til fx Facebook, din netbank, mailkonto og andre steder. Et stærkt kodeord er mindst 12 tegn langt og består af både tal, symboler og små og store bogstaver. Se Forbrugerrådet Tænks råd til gode kodeord.
 7. Vær kritisk over for brugte usb-nøgler, cd'er og transportable harddiske  de kan være inficeret med virus.
 8. Beskyt dit trådløse netværk med en adgangskode.
 9. Pas på offentlige netværk på cafeer, i indkøbscentre osv., og vær ekstra forsigtig med at logge ind på websider, når du bruger offentlige netværk. Sæt din computer eller telefon til at glemme netværket bagefter, ellers kan du risikere at blive hacket af it-kriminelle og koblet på deres netværk.  
 10. Brug din sunde fornuft, når du handler på nettet. Er noget for godt til at være sandt, er det som regel ikke sandt. Se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens anbefalinger til sikker handel på nettet.

Beskyt dig selv på de sociale medier

Det er svært at gardere sig 100 % mod svindel og digital mobning på sociale medier. Men du kan gøre flere ting for at beskytte dit privatliv på de sociale medier.

 • Husk, at alle oplysninger, du deler på de sociale medier, kan være synlige for alle – fx dine venner, kolleger, arbejdsgiver, naboer, indbrudstyve, hackere mv. Det, du skriver, skal kunne tåle at blive set af principielt alle.
 • Se dine indstillinger igennem. Langt hen ad vejen kan du selv styre, hvem der må se hvad.
 • Du kan sagtens være på de sociale medier uden at dele fødselsdag, cpr-nummer, din sommerferie (og tomme bolig), telefonnummer, adresse og personlige interesser.
 • Når du deler billeder, er de ikke nødvendigvis dine alene længere. Tit overgiver du brugsretten til det sociale medie.
 • Brug stærke og forskellige kodeord alle steder. Se Forbrugerrådet Tænks råd til gode kodeord

Kilde: borger.dk