Hvad nu hvis det brændte?
De fleste børn har en naturlig reaktion, når de bliver skræmte – de gemmer sig. Ifølge brandvæsenet ser man alt for ofte børn, der har gemt sig under senge eller i skabe ved brand, fordi de bliver bange for ilden eller den højlydte røgalarm.
Børn er nysgerrige af natur, og mange synes, ild er spændende. Det er ikke så sjældent, at brandvæsenet kommer ud til børn, der gemmer sig, fordi de selv er årsag til branden og er bange for at få skældud.
Hjælp dit barn med at kunne håndtere en farlig situation ved at tale stille og roligt om, hvad man skal gøre, hvis nu det brændte.
Gør dit barn tryg ved røgalarmen
En røgalarm er høj og skinger, når den bipper, og mange børn bliver skræmte af den høje lyd. Derfor kan det være en god idé at involvere børn i røgalarmen og lære dem, hvad lyden betyder.
Få fx dit barn til at hjælpe, når der skal skiftes batteri eller til at trykke på testknappen, når alarmerne i huset skal testes.
Tal med dine børn om, hvad røgalarmens formål er, og hvordan I sammen kommer hurtigt ud af jeres hjem, hvis den pludselig går i gang.
Nogle børn har hørt alarmen give falsk udslag i køkkenet så mange gange, at de har mistet respekten for, hvad den signalerer. Derfor er det en god idé at gøre det helt klart, at brand og røgalarmer er noget, I tager alvorligt i jeres hjem, gennem en konkret ’beredskabs-snak’ i øjenhøjde.
Hvad skal man gøre, hvis det brænder?
Hos de fleste børn sidder vigtige budskaber bedst fast, når de indlæres gennem leg.
Du kan fx
Hverdagsråd til dit store barn
Til de lidt større børn og dem, der er begyndt at være alene hjemme, er det en god idé at snakke sikker adfærd i forhold til brandfare.
Tal med dit barn om, hvordan brande kan opstå, og hvad man skal være opmærksom på i hverdagen.
Lær dit barn at håndtere en elbrand korrekt.