Danske bilister trodser sneen

09-02-2021 16:14
No image
 

  

 
 

Næsten hver anden danske bilist har kørt bil i sne, frost eller ved isslag, selvom politiet har frarådet udkørsel. Særligt mændene slår en bue uden om anbefalingerne, mens de unge i højere grad lytter til politiets råd.

 

Når det danske vintervejr viser sig fra sin værste side, fraråder politiet gerne al unødig udkørsel på grund af faren for uheld. Dog er det ikke ligefrem alle danske bilister, der retter sig efter politiets råd.

 

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Tryg Forsikring, viser at næsten hver anden bilist, svarende til 45 procent, på et tidspunkt har kørt bil i snevejr, frostvejr eller ved isslag, selvom politiet frarådede unødvendig kørsel på det pågældende tidspunkt.

 

Og det vækker bekymring hos Tryg.

 

"Det er overraskende, at så mange kører ud i vejr, der ellers får politiet til at fraråde unødig kørsel. Politiets advarsel bygger jo på, at der er stor risiko for uheld og farlige situationer," siger Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg, og påpeger, at biluheld forårsaget af glatføre hvert år er skyld i skader på såvel personer som materiel.

 

Det er især mændene, der slår en bue uden om politiets anbefalinger. Således har mere end hver anden mandlige bilist, svarende til 54 procent, trodset advarslerne og kørt bil på trods af sne, frost og isslag. Blandt kvinderne er det kun cirka hver tredje (36 procent).

 

Stoler mere på egne vurderinger

 

Næsten hver fjerde mand (23 procent), der har kørt bil trods politiets advarsler, begrunder det med, at han vurderede, at hans køreevner rakte til at køre i den pågældende vejrsituation. Hver anden mand forklarer det til gengæld med, at de veje, han skulle køre på, efter hans vurdering var farbare. 14 procent af mændene udtrykker, at de syntes, at advarslen var ubegrundet.

 

Kun 18 procent af mændene har trodset politiets advarsler og kørt ud i vejret, fordi det var et nødstilfælde. Blandt kvinderne er det tal 30 procent, svarende til cirka hver tredje.

 

De unge lytter til politiet

 

Der er dog også lyspunkter i undersøgelsen. De unge bilister er nemlig langt bedre til at rette sig efter politiets anbefalinger. Således er det kun 29 procent af de unge mellem 18 og 29 år, der har kørt bil i snevejr, frostvejr eller ved isslag, selvom politiet frarådede unødvendig kørsel. Til sammenligning har mere end 50 procent af de danske bilister i aldersgruppen 60+ trodset politiets advarsler.

 

"De unge har qua deres alder formentligt ikke stået i situationen lige så mange gange som de ældre. Derudover har de unge typisk mindre køreerfaring og har af den årsag måske mere respekt for sne og glat føre. Det er fornuftigt, for den slags vejrsituationer er så sjældne i Danmark, at ingen rigtig kan bryste sig af at være rutineret i ekstremt vinterføre - heller ikke danskere over 60 år. Der skal derfor lyde en stor ros til de unge bilister," forsætter Charlotte Dietzer.

 

Hun fortæller, at de skader, som Tryg ser flest af på grund af snevejr, er mindre skader såsom buler og skrammer på køretøjer, men at der også sker ulykker af mere alvorlig karakter.

 

"Både de små og de store skader skyldes ofte, at bilisterne ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på, hvor dårligt de rent faktisk bremser i snevejr og derfor ikke har fået taget farten af i tide," forklarer hun.

 

Gode råd

 

Det anbefales, at du altid følger politiets vejledninger, hvis du skal ud og køre i farligt vejr, for eksempel en snestorm. Såfremt du trodser politiets advarsler, fordi du er nødt til at køre, så sørg for at være godt forberedt til turen.

 

-      Orientér dig om politiets udmeldinger og situationen i dit område.

 

-      Tag hjemmefra i god tid og forsøg kun at køre i dagtimerne og ikke alene.

 

-      Medbring varmt tøj, et træktov, en skovl, et tæppe og en lommelygte.

 

-      Sørg for at have fuld strøm på din mobiltelefon.

 

-      Hvis du går i stå, så sluk motoren og tænd den kun i ti minutter hver time for at undgå kulilteforgiftning. Bliv i bilen og forlad kun køretøjet, hvis du kan se en bygning tæt på, hvor du kan søge læ.

 

 

Om YouGov-undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2001 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 8. til 14. november 2019

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk