Corona tærer på danskernes mentale helbredFlere får angst og depression - samtidigt trækker behandlingerne ud

15-04-2021 04:00
No image
 

  

 
 

Corona-situationen er opslidende for alle. Men for nogle danskere er pandemien dråben, der får bægeret til at flyde over. Og nu slår forsikringsselskabet Tryg alarm. Her oplever man nemlig et fortsat stigende antal henvendelser om angst og depression samt en tendens til længere behandlingsforløb under corona.

 

Social isolation, faren for at miste sit job, manglende kontrol over situationen, frygten for at blive syg, børnepasning under hjemmearbejde og uvisheden omkring, hvornår det hele bliver 'normalt' igen. Listen over spekulationer som følge af corona er lang, og pandemien har udfordret danskerne mentalt på en måde, som de aldrig har prøvet før.

 

Allerede i efteråret begyndte de første advarselslamper at blinke, når Tryg kiggede på tallene for psykologhjælp på sundhedsforsikringen. Og nu slår Danmarks største forsikringsselskab alarm. Corona-situationen begynder at tære så meget på danskerne, at der er grund til bekymring, advarer selskabet.

 

"Når vi kigger på antallet af henvendelser vedrørende psykologhjælp på vores sundhedsforsikring i andet halvår 2020, så ligger vi på nogle områder væsentligt højere end i samme periode 2019 - en tendens, der fortsætter i de første måneder af 2021. Og her lader pandemien til at være en medvirkende årsag til de mentale udfordringer," fortæller Benn Duus, cheflæge i Tryg.

 

Flere får angst og depression

 

Således steg antallet af sager om angst og depression med henholdsvis cirka 20 procent og knap 15 procent i andet halvår 2020 i forhold til samme periode 2019. Også i de første måneder i år steg antallet af sager om angst og depression i forhold til samme tidspunkt sidste år. I mange tilfælde var corona dråben, der fik bægeret til at flyde over.

 

"Alle er påvirkede af situationen. Men hos nogle mennesker, særligt dem, der er prædisponerede for psykiske lidelser, slår udfordringerne igennem og manifesterer sig oftere, for eksempel som angst og depression. De største udfordringer under corona ser vi hos enlige, men faktisk også i husstande, hvor mange personer lever under samme tag," forklarer Lars Paludan-Müller, psykolog og direktør for psykisk sundhed i Prescriba, der har mange års erfaring med psykologisk rådgivning og sørger for, at Trygs sundhedsforsikringskunder kommer videre til den rette psykolog.

 

Som følge af den store nedlukning startede foråret 2020 ellers med et markant fald i antallet af henvendelser til Tryg vedrørende psykologhjælp - formentlig forårsaget af myndighedernes anbefaling og kundernes ønske om at begrænse samværet med andre mennesker, selvom klinikkerne tog deres forholdsregler for at sikre en forsvarlig afvikling af konsultationer og adgangen til televideo-terapi hos landets psykologer hurtigt blev øget.

 

"Det var især personer med mildere symptomer, som vi hørte mindre fra. For nogle løste problemerne sig i mellemtiden, men for andre voksende de mentale udfordringer sig blot endnu større under nedlukningen, og de var mere forpinte, da de henvendte sig til os ved genåbningen i maj," uddyber Benn Duus fra Tryg.

 

Flere svære tilfælde

 

Og det har haft konsekvenser. Ifølge Trygs tal er det gennemsnitlige behandlingsforløb nemlig blevet længere under corona, dvs. patienten har behov for flere konsultationer for at komme på ret køl igen - en tendens, som fortsætter i år, hvor landet igen har været lukket ned i lang periode.

 

"De fleste mennesker vil kunne holde ud i en periode, men over tid bliver det sværere, hvis problemerne fortsætter og man ikke får hjælp til at takle dem. Den seneste nedlukning har varet siden december, og formentlig tærer situationen nu så meget på danskerne, at dem, der lider allermest og er mest sårbare, ikke længere kan udskyde behovet for psykologhjælp. Derfor ser vi også antallet af henvendelser til Tryg stige i de første måneder af 2021 trods nedlukningen, og mange er desværre svært ramte," konkluderer Lars Paludan-Müller.

 

Kun toppen af isbjerget

 

Og noget tyder på, at det kun er toppen af isbjerget.

 

"Ligesom vi så det sidste forår har den seneste nedlukning sandsynligvis skubbet flere mentale helbredsproblemer foran sig, som venter på at blive indløst. Det er svært at sige, hvor mange det drejer sig om, men et forsigtigt bud kunne være en stigning på 10-15 procent flere sager i den kommende tid i takt med, at landet åbner mere op," udtaler Benn Duus fra Tryg.

 

I selskabet følger man udviklingen tæt og råder til, at personer, som oplever symptomer, taler med deres nærmeste om udfordringerne og tager kontakt til deres læge for en henvisning til psykolog, hvis det ikke er tilstrækkeligt.

 

"Det er vigtigt, at problemerne gribes i opløbet, så de ikke udvikler sig til svær sygdom, som tager længere tid at behandle. Hjælpen er derude, og man skal ikke tøve med at række ud efter den," slutter Benn Duus fra Tryg.

 

GODE RÅD

 

-      Mærk efter og erkend det, hvis du ikke trives

-      Luk ikke øjnene for problemerne - det gør ofte ondt værre

-      Gør noget ved det, såfremt du mistrives

-      Søg social kontakt og adspredelse

-      Tal med nogen om dine problemer

-      Søg hjælp, hvis du ikke har nogen at tale med, eller hvis dine problemer kræver professionel

       rådgivning

-      Dyrk motion, spis sundt og pas din søvn - ingredienser, der er afgørende for, hvordan vi som

       mennesker takler en lang række af de udfordringer, vi møder i livet

 

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk