Landbrug forsikring | Forebyg skader | DNA-mærkning

Snyd tyven med DNA-mærkning

Unik DNA-væske er en diskret, men effektiv måde til at forebygge indbrud på din ejendom. 

For et par år siden kom Charlotte Killemose hjem til sin ejendom og opdagede, at der havde været indbrud, mens hun var væk. Det var sket ved højlys dag, men når der er langt til naboerne, satser indbrudstyve på, at der er ”arbejdsro”.

I Charlottes tilfælde er der faktisk en genbo tæt på, men ude fra vejen kan ingen se, hvad der sker inde på gårdspladsen. Så gerningsmanden kunne brække et vindue op, gennemsøge huset for smykker og andre værdier– og så ellers bare gå ud gennem hoveddøren.

Gør dine værdier sporbare

Der blev stjålet for omkring 100.000 kr. Det ønsker Charlotte ikke at opleve igen. Og som kunde hos Tryg kan hun nu selv gøre det mere afskrækkende at begå indbrud på hendes ejendom, der ligger små 10 km vest for Holbæk. Tryg-kunder kan nemlig, til en fordelagtig pris, få et sæt med DNA-væske til at mærke værdigenstande. Så er det altid muligt at spore, hvem der ejer tingene.

Afskrækkende effekt

- DNA-mærkningen er nærmest usynlig for det blotte øje. Og den kan også bruges på helt små genstande, fx smykker, siger Johanna Kiel Nielsen fra Trygs afdeling for Forebyggelse. Hun understreger, at væsken ikke skader tingene.

Mærkningen er altså tæt på usynlig. Men man får klistermærker og skilte, som man kan sætte op på sin ejendom, så en indbrudstyv kan se, at her er værdierne mærket og derfor svære at afsætte.

Løsningen har en klar effekt, viser erfaringer fra udlandet. Den bruges i mere end 40 lande, og i Storbritannien deler politiet den ud i områder, der er særligt udsat for indbrud.

Værdier med egen kode

Et sæt består af en lille flaske med en unik DNA-væske. Hver flaske har sin egen kode. Når du har smurt væsken på dine værdier, registrerer du flaskens kode og dit navn på producenten SelectaDNA’s hjemmeside.

Usynlig, men…

Mærkningen træder tydeligt frem, hvis man lyser på genstanden med en UV-lygte. Stopper politiet en mistænkelig person, som kører rundt med en større smykkesamling i bilen, kan det hurtigt afsløres, om smykkerne er DNA-mærket. Og hvis de er mærket, kan politiet gå ind på SelectaDNA’s hjemmeside og se, hvem der ejer dem.

- Så selv om mærkningen er tæt på usynlig, har den alligevel en stor effekt. Når tyven kommer til døren og ser DNA-skiltet, ved han, at værdigenstandene altid kan spores, uanset hvor små de er. Derfor er DNA-mærkning et rigtig godt supplement til den øvrige sikring af hjemmet med låse, alarmer og sikre vinduer, påpeger Johanna.

Både alarm og mærkning

Efter indbruddet fik Charlotte installeret en alarm. Men når man bor på landet, kan det jo tage lidt tid, før alarmselskabet kan reagere på en alarm. Derfor har hun med det samme sagt ja til at prøve Trygs tilbud om DNA-mærkning.

- Dengang der var indbrud, havde jeg faktisk lige fået skiftet alle døre og vinduer og troede, at jeg så var godt sikret. Men der skulle bare et koben til, så var vinduet brudt op. Alle mine smykker blev stjålet, fortæller Charlotte.

Nu har hun mærket sine nye smykker, nogle arveting og andre kostbare effekter med DNA-væsken.

DNA-mærkning til en god pris

Som erhvervskunde i Tryg får du rabat på SelectaDNA mærknings-kit, ekstra sikringsmærker og DNA-overfaldsspray. 

  • 25 mærkningskit inkl. ekstra sikringsmærker 418 kr. (spar 418 kr.)
  • 100 mærkningskit inkl. ekstra sikringsmærker 2.129,40 kr. (spar 912,60 kr.)
  • 500 mærkningskit inkl. ekstra sikringsmærker 5.448,24 kr. (spar 2.334,96 kr.)
  • 1000 mærkningskit inkl. ekstra sikringsmærker 9.622,83 kr. (spar 4.124,07 kr.)
  • 10 % Rabat på DNA-overfaldsspray til detailhandelen

Få rabat med Tryg fordelskode

Det er nemt at købe DNA mærkningskit. Sådan gør du:

  1. Hent din fordelskode ved at logge ind på Min virksomhed
  2. Bestil via Trygs hjemmeside (på knapperne herunder).
  3. Indtast din fordelskode, se din pris og bestil det antal du ønsker. Alle priser er ekskl. moms.
  4. Vær opmærksom på at fordelskoderne skal angives præcist. Der er forskel på store og små bogstaver.

Bestil 25 mærkningskit Bestil 100 mærkningskit 
Bestil 500 mærkningskit Bestil 1000 mærkningskit

Sikringsekspert kan vejlede dig

Har du spørgmål til forebyggelse og sikring af din virksomhed, kan du skrive til vores sikringseksperter her:

Sikringseksperten

Ofte stillede spørgsmål til DNA-mærkning

Hvordan finder politiet ud af, at det er mit landbrug, som ejer genstanden?

DNA-væsken i hvert mærknings-kit er unik. Når du modtager et mærknings-kit skal du registrere dit landbrug i en international database og tilknytte væskens unikke kode til landbruget. Når politiet finder en genstand med præcis den DNA-kode, som dit landbrug er registreret under, ved man at genstanden stammer fra jer.

Hvordan finder man frem til landbruget som ejer, hvis værdigenstandene kommer ud af landet?

Som en del af den unikke DNA kan både dansk og internationalt politi, se at DNA-koden kommer fra Danmark.  Ved fund af stjålne værdigenstande i udlandet, kan lokalt politi kontakte SelectaDNA i Danmark og/eller dansk politi. Derefter kan det danske politi give dig besked.

Hvorfor bliver tyven væk?

Unikt DNA vil knytte en tyv til lige præcis dit landbrug (- og eventuelt indbrud), og det er tyven ikke interesseret i! Samtidig er det svært for tyven, at sælge de stjålne genstande videre, da Politiet nemt kan finde den rigtige ejermand. Derfor vil tyven undgå steder, hvor advarselsskilte viser at tingene er DNA-mærket.

Hvordan kan tyven vide, at landbrugets værdigenstande er mærket med DNA?

Når du får et mærknings-kit med DNA-væske, får du også klistermærker til at klistre på landbrugsejendommens vinduer, så tyven kan se, at der er brugt DNA-mærkning. Tyven kan også se mærkningen med UV-lys.

Hvorfor har Tryg valgt at samarbejde med SelectaDNA?

Fordi SelectaDNA er syntestisk DNA, kan det analyseres ligesom menneskelig DNA. SelectaDNA indeholder såkaldte microdots (0,5-1 mm), der gør det muligt med blot et microskop at finde den unikke DNA-kode. Med DNA koden kan politiet spore den ejer, der er registreret i databasen. Det kan ofte være nemmere for politiet end at lave en fuldstændig DNA analyse.

Kan man sælge landbrugets værdigenstande videre selvom de er DNA-mærket?

Ja, det kan man godt med både én og flere ejendele. Man kan overdrage ejerskabet i databasen, hvor DNA-koden er registreret.

Hvem har adgang til databasen?

Hver bruger kan se egne registreringer og dansk politi kan slå DNA koderne op i databasen.

Skal vi kontakte dig?


Ring mig op

Bestil tilbud